Tuesday, 8 December 2009

Potret 2008-09

Dua tahun dah aku mengaktifkan diri dalam bidang fotografi sebagai hobi dan jugak pendapatan sampingan..banyak dah yang aku belajar dan banyak jugak lagi yang perlu aku belajar..kepada semua kawan2 dalam bidang fotografi terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu dan pengalaman..tahun-tahun yang mendatang akan aku teruskan bidang ini dan semoga ianya akan terus berkubu sebagai hobi..insyaAllah

we not ready yet!

Wednesday, 7 October 2009

Monday, 14 September 2009

Posto Syawal

Selamat Hari Raya kepada semua rakan-rakan dan kenalan..semoga berbahagia bersama keluarga tercinta..

Sunday, 6 September 2009

Saturday, 5 September 2009

Sunday, 2 August 2009

5 tips permulaan untuk menjadi 'photographer'

Anda mungkin sudah mempunyai kamera ataupun baru hendak mebeli kamera..untuk menjadi seorang 'photographer' bukanlah sesuatu yg mustahil melainkan anda hendak menjadi seorang 'photo-journalist' yg mmg memerlukan kelayakan tertentu...disini ada 5 tips permulaan untuk menjadi seorang 'photographer'.
tips 1: memiliki kamera digital - ini adalah perkara asas yg perlu dan wajib ada..boleh la kalau nak pinjam ttp kurang la sikit kepuasannya..kamera terbaik tentulah DSLR yang mana mempunyai keupayaan yang lebih baik dari 'compact camera'...walaubagaimanapun tidak ada masalah jika menggunakan kamera digital yg biasa, ttp adalah diacadangkan utk menggunakan digital kamera yg mempunyai 'resolution' melebihi 5 megapixel..
tips 2: mengambil sebanyak mungkin gambar - untuk menguasai penggunaan kamera, dicadangkan supaya anda mengambil pelbagai variasi gambar seperti lanskap, potret, flora & fauna, perkahwinan dll...inilah titik permulaan untuk anda memahami jenis gambar dan menambahkan pengalaman dalam bidang fotografi..jika anda dijemput untuk menghadiri majlis perkahwinan, cubalah bakat anda sewaktu pengantin diatas pelamin..
tips 3: memilih pengkhususan & kecenderungan - ini adalah penentu kepada minat sebenar anda dalam bidang fotografi..sama ada anda minat hanya sekadar untuk dijadikan koleksi peribadi ataupun juga sebagai sumber pendapatan sampingan..apa yg anda boleh lakukan? banyak!...menjual koleksi gambar melalui internet adalah salah satu kecenderungan yg telah menjadi satu kegilaan buat masa ini..anda juga boleh mencipta idea baru yang membolehkan anda dikenali dengan identiti sendiri sebagai seorang 'photographer'.
tips 4: menjadi 'photographer' sambilan - juga dikenali sbg 'freelance photographer'..mampu menjana pendapatan sampingan dan menambahkan lagi pengalaman dalam bidang fotografi..juga boleh menambah hasil koleksi untuk dijadikan sbg 'portfolio' yg menunjukkan pengalaman dan kehebatan anda sbg seorang 'photographer'. Disamping itu anda dpt juga menambah kenalan dalam bidang yg sama dan boleh bertukar idea dan teknik2 fotografi.
tips 5: menguasai ilmu fotografi secara berterusan - belajar setiap hari secara langsung atau tidak..terlalu byk lubang-lubang ilmu yang boleh digali..internet, website, buku, majalah dll..berkenalan dengan org2 lama dlm bidang ini juga byk membantu..jadikan pengalaman and juga sbg ilmu untuk diturunkan kpd rakan2 lain supaya bidang ini lebih menarik..perbincangan dgn rakan2 yg mempunyai minat yg sama jg dpt membantu...

setiap gambar yang diambil mempunyai keunikan yang tersendiri!

Saturday, 1 August 2009

pelik dan mmg pelik...kenapa?

bila umur dah meningkat ni mcm2 benda pelik berlaku..aku ke yg berubah ataupun aku sedang diubah? persoalan lebih banyak dari jawapan..mmg pelik bila org luar rumah ajak kita masuk rumah kita sendiri..bertambah pelik lagi bila kita mmg sedang berada dalam rumah..ataupun maksud yang tersiratnya org luar rumah itu sedang meminta kita keluar dr rumah sendiri..
dulu pun rumah ni dibina sendiri dengan pertolongan rakan karib (partner), modal beli dinding dan bumbung pun keluar duit sendiri..rumah pun dihiasi secara kecil-kecilan, sampai satu tahap dh jadi mcm banglo..mmg betul la kata org dulu2..masa buruk org tak pandang, dah cantik ramai yang datang menumpang...
kalau ikut penat dan lelah rumah yang dah ada ni takkan siap secantik istana..tetapi dengan usaha dan tenaga serta buah fikiran siaplah terbina rumahku syurgaku..dahulunya rumah ini dibina sebagai tempat berteduh...hujan-panas, ribut taufan, tempat rehat-rehat selepas penat..bukan setakat tuan rumah, tetapi untuk org2 yang lalu lalang dan yang ingin tumpang sekali...
biasalah bila dah ramai yang menumpang mmg banyak ragamnya...tetapi susah jugak tuan rumah melayan karenah...itulah kata org dulu2 lagi..jangan jadi seperti kacang lupakan kulit...ataupun kulit yang lupakan kacang??? maklumlah bila rumah dah cantik ramai pulak yang memuji...tak semena2 org yg menumpang pulak dpt pujian...tuan rumah???
agak2 nya sebulan dua lagi tuan rumah pun kena merempat..pergi ke rumah lain atau merempat di rumah sendiri???
mmg pelik bila berbicara isu yg pelik..pelik kan???
lagi pelik bila partner tuan rumah pun lebih sayangkan org lain...diberinya bantal yang paling empuk untuk beradu...partner sendiri tidur dilantai berselimutkan kain buruk...maklumlah org lain tu yg kononnya bertungkus lumus mencantikkan rumah tu...dialah yg bersusah payah menceritakan betapa cantiknya rumah tu..pelik kan???
nak ikutkan hati mmg dh berbulu dan benci..tp rasa sayang pd rumah tu tahankan saje..tapi lambat laun kena cari jugak penyelesaian..dah mcm ada musuh dlm selimut...pelik?? kenapa duduk dlm selimut??
sesiapa yng bersimpati, marilah kalau boleh bersama2 kita membina sebuah rumah yg lebih cantik supaya kita boleh berlindung dari perampas dan kita jgn lupakan kulit...jadikanlah penghuni2 baru rumah ini lebih faham soal menghargai org yg terdahulu..pelik lagi???
mmg pelik bila org pelik memelikkan fikiran..sungguh pelik!

Wednesday, 22 July 2009

Kursus Fotografi Lagi..






Kursus Fotografi, PKG Tanjunga Bungah. Terima kasih kepada Encik Abdullah kerana memberikan banyak nasihat dan tunjuk ajar yang sangat berguna. Sedikit gambar-gambar sepanjang kursus 2 hari.

Sunday, 12 July 2009

Kelab Fotografi IPGM Kampus P.Pinang

Gambar-gambar semasa sesi outdoor

Alhamdulillah, dengan jayanya kelab fotografi IPGM Kampus Pulau Pinang telah dilancarkan pada 11 Julai 2009. Pelancaran dilakukan sewaktu Kursus Asas Fotografi diadakan pada hari yang sama dan dihadiri oleh pelajar-pelajar IPGM Kampus Pulau Pinang. Kursus adalah dibawah pimpinan KakiLensa yang secara tidak langsung menjadi penaja pada penubuhan kelab ini. Terima kasih kepada ahli-ahli kelab yang memberikan sokongan yang baik dan juga kepada 'Team KakiLensa' yang turut sama menyumbang tenaga, idea dan buah fikiran kepada penubuhan kelab ini. InsyaAllah 'Team KakiLensa' akan terus memberikan sokongan dan bantuan kepada ahli-ahli kelab.


Sunday, 5 July 2009

suara jati 2009




Dah lama tak buat persembahan pentas, last pun 2-3 bulan lepas masa malam memperingati P.Ramlee. Tiba-tiba je nama naik untuk buat show masa pertandingan Suara Jati 2009, kiranya show special la atas permintaan before keputusan diumumkan. Malam tu aku berduet dengan Alnie seorang pelajar dari Sabah (suara mantap gila...) diiringi band members aku saudare zam arjuna & fahmi jiwang karat (thanks guys)...Aku pilih lagu 'tak ingin aku sendiri' nyanyian Hetty Koes Endang sbb mlm tu perform unplugged, dulu masa study kat sabah pernah la 2 kali mainkan lagu ni kat nite club dgn band members lama aku..walaupun aku bukan artis, tp ada jgk la peminat-peminat ambik gambar...hahahahaha..thanks to Kurt Ghazali utk pictures kat atas ni..

Friday, 3 July 2009

my son talk about his future


Name: Megat Afif Erfan
Current Club: CM Football Academic
Position: Attacking Midfielder
Favorite Team: Liverpool FC
Favorite Player: Steven Gerard
Value: 11.5 Million Pound (Harga Boleh Runding)

mmg anak aku ni gila bola...hari2 dalam rumah nyepak bola je kejenya...tp best la jgk at least time layan bola kat TV ada jgklah yg teman, kadang-kadang sampai 2-3 pagi...hehehehe..aku doakan impian dia tercapai untuk jadi next football star..

Monday, 29 June 2009

haru biru pekat

Banyak sangat benda-benda yang berat jadi kat aku 2 bulan ni. Macam-macam benda yang aku tak pernah terfikir boleh jadi kat aku. Macam tulah ujian Tuhan pada manusia. Padahalnya, aku ni jenis orang yang agak hati-hati dalam buat apa-apa pun, tapi dalam selalu hati-hati ni lah yang nak kena..apa nak buat?? dah nasib badan!
So hari ni aku nak buat sikit kelainan dalam blog aku, aku nak postkan 7 peristiwa dan situasi hitam yang aku alami sepanjang 6 bulan pertama tahun ni.....

7. kamera canon 400d rosak - masa buat outdoor shooting wedding kotai kat putrajaya bulan januari ,sampai pukul 3 pagi merayau kat puchong cari kamera utk pinjam, nasib baik ada member tolong bagi pinjam (kredit utk arjuna & Harry) dptlah habiskan job guna kamera pinjam. Satu pengajaran pada aku utk ada simpan kamera spare bila buat job jauh2..
6. gaduh dgn best friend - ini lah situasi yg paling aku tak suka, tp jadi jugak..apa nak buat! maybe ada sikit salah faham dan rasa tak puas hati sampai 2-3 minggu aku tak tegur member aku ni..tapi sekarang dah OK, aku dah tak nak gaduh dengan best friend aku dah, aku pun ada buat salah jugak.
5. kena pukau, orang pecah masuk bilik hotel - saat-saat genting sepanjang hidup aku..mmg rasa macam nak menjerit, maki hamun...kamera 400d, lens 70-300, lens 50mm, kit lens, notebook, external hard disk & rayban kesayangan aku kna curi kat bilik hotel *******, bebanan otak betul kalau nak ingat balik barang-barang yang hilang tu.. sampai sekarang kes tak setel lagi. Pada customer2 aku, mintak maaf aku bukan sengaja! semua gambar2 dlm hard disk tu, cd2 backup pun dlm beg notebook aku!
4. kena suruh resign jadi warden - aku pun tak tau la nape ramai sgt org yang suka dengki-mendengki ni dalam dunia..aku hidup tak ganggu orang pun, tp kenapa org suka kacau hidup aku??? kepada pihak pengurusan, jgnlah suka dengar cakap kaki kipas, korang jgk yg rugi! sian kat budak2 aku!
3. dapat surat saman ekor - yang ini mmg tiap2 tahun mesti dapat punya...hahahaha, aku tak ingat la time mana aku kantoi speedtrap tu..kepada Ketua Polis Negara, nanti ada duit aku bayo la!
2. keta calar-balar - mmg malaun betul la budak yang parking sebelah keta aku tu...apsal la ko jatuhkan motor ko??? tp aku respek jgklah sbb ko mengaku! nanti aku dh ready kita pegi repair pastu ko bayar lah ye??? tp lg elok ko tukar je pintu keta aku tu yg baru!
1. pindah-randah - bila aku dh resign je jd warden, dengan segala hormatnya aku pun dihalau keluar dari rumah warden..mampos la aku mengangkat brg2...nasib baik la ada sedara mara ngan anak-anak buah aku yang baik2..claim pun x dapat beb! so dgn secara tidak formalnya, aku akan memohon utk ditukar tempat kerja sbbnya tempat kerja aku skrg ni lebih suka staf2 yang kaki kipas, kaki ponteng, kaki kebas harta kerajaan, kaki ngumpat, kaki meja, kaki bangku...tapi bukan KakiLensa tau!

Itu la sikit-sebanyak perkara2 yang dh terjadi kat aku sepanjang 6 bulan ni, aku rasa mesti masa aku dpt pergi sydney tahun lepas ramai yang maki hamun kat aku...tu yg dpt byk sial ni..tp apa plak, mmg aku layak pun dpt pegi sana, yg x dpt tu jgn la jeles..lbh baik korang buat paperwork yg gempak dari bawak mulut dgn jadi tukang kipas!

Macam manapun aku syukur pada Allah sbb kesihatan aku baik je sepanjang tahun ni..Alhamdulillah...Tp sbbkan bz skit, ada byk benda yg kna postpone, shortfilm dgn band project! insyaAllah shortfilm akan sambung shooting bulan depan, band project lepas raya ye..

Saturday, 13 June 2009

My First Indian Wedding Job




It was very good experience for me and my helpers mr. Kurt Ghazali and Botox. Never thought it was a very colorful and interesting ceremony. To theven and spouse, congratulation and thousand of appreciation for giving me a wonderful opportunity as your official wedding photographer. See more pictures http://cmfotografi.blogspot.com

Friday, 12 June 2009

si kumbang malu

sudah lumrah makhluk hidupan ciptaan tuhan hidup berpasang-pasangan..si kumbang yang malu pun akhirnya bertemu pasangan impian, begitulah juga dengan lumrah kehidupan manusia hidup lemah tanpa berteman jiwa sepi tanpa berkasihan.

My oh My...

my heart and my sunshine...

Sunday, 17 May 2009

kin zoo | indie band



Bunyi baru muzik malaysia telah banyak diwarnai oleh band-band indie. Perjalanan pemuzik-pemuzik indie telah banyak berubah dan kini fenomena ini kian membesar dengan kewujudan banyak lagi band-band baru.
Kin Zoo juga merupakan band baru yang bakal muncul dengan single pertama insyaAllah pada bulan Julai 2009. Band ini telah terlibat dengan pembikinan filem pendek arahan saya "cintaku, cintamu dan tembikai laici" dimana lagu band ini "thank you" telah dipilih sebagai lagu tema filem pendek tersebut.
Band ini dianggotai oleh 5 anak muda yang mempunyai bakat bermain alat muzik dan penciptaan lagu yang menarik. Band ini dianggotai oleh syhr, fauzan, faizul, rizal dan hasnol.

Tuesday, 28 April 2009

My first short film..."cintaku..cintamu dan tembikai laici"


Salam hormat,
Hampir 2 bulan kesibukan dengan tugasan harian membuatkan saya langsung tidak menulis dalam blog ini. Kesibukan kehidupan seharian dengan rutin semakin membimbangkan diri dan keluarga saya. Ditambah lagi dengan idea yang semakin mencurah-curah menambahkan lagi kesibukan tersebut dalam penghasilan karya-karya seni.
Dengan idea dan keyakinan ditambah dengan sokongan rakan-rakan sepermainan, maka dengan ini saya mencuba nasib dalam penghasilan karya berkonsepkan filem pendek. Ini adalah satu cubaan berani dan sekadar satu kajian tentang penghasilan karya seni bercirikan perfileman. Dibantu dengan rakan-rakan yang begitu bersemangat dengan idea ini, saya berasa begitu semangat untuk menghasilkan filem pendek ini.
Pada masa akan datang saya akan memaparkan serba sedikit penceritaan penghasilan karya ini. Semoga kerja ini dirahmati dan diberikan kemudahan oleh Allah S.W.T sepanjang proses penghasilan ini dijalankan...kepada rakan-rakan yang membantu siang dan malam terima kasih banyak-banyak...

Thursday, 19 March 2009

desaru's sunrise



Gambar-gambar ini diambil semasa saya tinggal selama 2 malam di Desaru Golden Beach Hotel. Tidak berkesempatan untuk bersedia awal kerana sibuk dengan tugasan. Hanya sempat mengambil 7-8 gambar sahaja. Waktu itu jam 7.30 pagi.

Pictures was taken by me at Desaru Golden Beach Hotel. It was 7.30 am at that time.